Za boljše delovanje naša stran uporablja piškotke.

INFORMACIJA O PIŠKOTKIH IN PRAVNA PODLAGA

Sprejmi piškotke

Splošno

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012) je v slovensko zakonodajo vnesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnikov. Splošna pojasnila o piškotkih lahko preberete v smernicah Informacijskega pooblaščenca "Kdaj lahko uporabljamo piškotke" .

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku naše spletne strani naložijo na vaš računalnik. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku posameznega spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta bo brskalnik prebral piškotek in posredoval informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki: Za njihovo namestitev ne potrebujemo vašega dovoljenja. So namreč nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih dejanja, ki jih sami želite izvajati na naši spletni strani, ne bi delovali pravilno.

Izkustveni piškotki: Tovrstni piškotki so namenjeni zbiranju podatkov za izboljšanje delovanja spletne strani. Zbirajo podatke o načinu obiska spletne strani, ob čemer ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika, saj so te anonimizirane.

Funkcionalni piškotki: S pomočjo teh piškotkov si spletna stran zapomni vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani, so pa zbrani podatki anonimizirani.

Piškotki za usmerjanje in oglaševalski piškotki tretjih oseb: Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe. Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb, na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi" in lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Oglaševalski piškotki omogočajo predvajanje oglasov, ki so prilagojeni vašim interesom.

Če želite izvedeti več o teh tehnologijah in njihovem delovanju, obiščite ustrezno spletno mesto, denimo www.allaboutcookies.org .

Zakaj in kako uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo kot orodje, s katerim vam ponudimo prijetnejšo izkušnjo pri obisku našega spletnega mesta.

Piškotki ne shranjujejo informacij, ki bi omogočali prepoznavanje posameznih oseb, uporabljamo namreč le šifrirane informacije, ki jih zberemo s piškotki.

Piškotki, ki jih uporabljamo, ne škodijo vašemu računalniku.

Kateri piškotki se nameščajo ob obisku naše spletne strani?

V spodnji tabeli so opisani piškotki, ki se nameščajo ob obisku naše strani:

Piškotek Ime piškotka Namen piškotka Kdaj se izbriše?
Shranjevanje piškotkov cookieaccept Zabeleži vašo odločitev o sprejetju uporabe piškotkov na naši spletni strani 1 leto po namestitvi

Slogovni piškotek

MD5 hash generirano ime: (npr. 0487ca281a8e7c2d1ada5d01e10fa334)

Shranjuje pomembne slogovne parametre, da se vam spletna stran pravilno prikaže Na koncu seje
Kontakt lca0 Shranjuje vaše vpisane kontaktne podatke v spletnem obrazcu za pošiljanje elektronske pošte Na koncu seje
Kontakt lca1 Shranjuje vaše vpisane kontaktne podatke v spletnem obrazcu za pošiljanje elektronske pošte Na koncu seje

Maribor, 9.7.2013

Povzetek pravil / namena igre

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Ameriški nogomet je moštvena igra, kjer med seboj tekmujeta dve ekipi, ki imata lahko vsaka največ 53 in najmanj 11 igralcev. Med samo igro je na igrišču lahko največ 11 igralcev (v eni ekipi), ki se lahko menjavajo ob vsaki prekinitvi.

Bistvo igre je osvajanje ozemlja v globino nasprotnikovega polja oziroma da imajo tekmovalci ene ekipe v posesti žogo v končni coni (end zone) nasprotnikovega polja (t.i. touchdown) ali da zadenejo njihov gol. To prinaša točke in tista ekipa, ki na koncu zbere več točk, zmaga.

Med igro je dovoljeno žogo brcati naprej (v smeri napada), podajati nazaj ter enkrat podati naprej pod posebnimi pogoji. Sestavni del igre so tudi prekinitve, med katerimi se organizira posamezne napadalne akcije (play). Pred vsakim začetkom akcije morajo vsi igralci iste ekipe stati za črto, na kateri leži žoga (linija žoge, line of scrimmage). Ekipa, ki ima v posesti žogo na začetku akcije je v napadu (offense). Na drugi strani linije žoge stojijo vsi nasprotni igralci (obramba, defense). Med načrtovane akcije sodijo: podaja naprej (pass), tek z žogo (run), strel na gol (field goal) in brca v polje.

Podaja (pass play) je bolj tvegana in zahteva posebne pogoje, vendar prinaša hitrejše osvajanje ozemlja. Da je podaja naprej veljavna, morajo biti izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

1. žoga v posesti kateregakoli igralca napada pred podajo ne sme prečkati črte na kateri se je akcija začela, (line of scrimmage);
2. tudi igralci v napadu, ki igrajo na pozicijah na liniji (t.i. linemen), ne smejo prečkati te črte;
3. žoga se pred sprejemom (receive) ne sme dotakniti tal, drugače se šteje podaja za nedokončano (incompleete pass);
4. v trenutku, ko je žoga v zraku, obrambni igralec ne sme ovirati lovilca žoge;
5. linijski igralci, ki so v napadu, se žoge med izvajanjem akcije ne smejo dotakniti, razen če to med prekinitvijo napovedo sodnikom.

Vsi igralci obrambne ekipe lahko žogo prestrežejo (interception) in v tem primeru se vlogi obrambe in napada zamenjata.

Tek z žogo (running play) je varnejši način izvede akcije, ker nasprotniki žoge ne morejo prestreči v zraku, vendar pa lahko hitreje pridejo in zaustavijo igralca, ki nosi žogo (navadno je to t.i. running back).

Postavitev igralcev (formation) pred napadom je predpisana. Tik za črto, na kateri leži žoga, mora biti sedem igralcev. Eno sekundo pred začetkom akcije se ne sme premakniti nihče razen enega igralca in sicer se lahko premika samo igralec, ki izvaja »gibanje« (motion), vendar samo vzdolž linije žoge. To je posebna oblika napada za povečanje števila napadalcev na določeni strani napada (stran, ki ima večje število igralcev je t.i. močna stran (strong side)). Napadalci se dogovorijo za znak, ki bo pomenil začetek akcije. Tako skušajo pripraviti obrambo, da nedovoljeno predčasno prečka linijo žoge – obramba namreč lahko prečka linijo žoge šele po pričetku izvajanja napada, to je, v trenutku, ko žoga zapusti tla (snap). V primeru, da ima je katerikoli igralec s katerimkoli delom telesa preko linije žoge, je to prekršek in ekipo se kaznuje z odvzemom prednosti 5-ih jardov – to pomeni, da se akcija ponovi, ekipi pa se pomakneta 5 jardov naprej oz. nazaj. Napadalna akcija traja do prekinitve, ki se zgodi zaradi napake (foul), osvojenih točk, zaustavitve igralca (tackle), prehoda stranske črte igralca z žogo (out) ali nedokončane podaje (incomplete pass).

Zaustavljanje igralca, ki ima v posesti žogo (tackle) je načeloma dovoljeno na vse načine; prepovedan je le prijem za čelado ali obrazno masko. Pri vseh ostalih igralcih so prepovedani vsi kontakti od zadaj (v hrbet) ter prijemi za čelado in za obrazno masko ter se kaznujejo z odvzemom prednosti 15 jardov. Napadalna ekipa lahko blokira nasprotnike samo z odrivanjem od spredaj ter od strani. Nasprotnikov ne smejo zadrževati s prijemanjem (holding), kar se kaznuje z 10 jardi. Pretirana grobost (unnecessarily roughness) se dosodi v primeru udarcev z roko v telo, pri brcah in podobnih nešportnih oziroma nevarnih prijemih, ki bi lahko ogrozile zdravje igralcev.

Obrambna ekipa skuša zaustaviti napadalca z žogo čim dlje od svoje končne cone tako, da spravijo igralca z žogo na tla (tackle). Pri tem šteje, da je igralec na tleh že, ko se dotakne tal vsaj z enim kolenom. Tudi obrambnim igralcem je prepovedano držati nasprotnika, ki nima v posesti žoge. Prav tako je v obrambi prepovedano ovirati igralca, ki bo ujel podano žogo naprej (pass receiver), v času ko je žoga v zraku.

Za posest žoge (ball possession) šteje, da ima igralec žogo kontrolirano vsaj v eni roki in obe nogi hkrati na tleh. V primeru, da pade igralcu na tla žoga, potem ko jo je že imel v posesti, se šteje, da je žoga »živa« (live ball) in se igre ne ustavi. Akcije se prav tako ne prekine v primeru podaje žoge nazaj, ko soigralec žoge ne ujame. Pri vsakem napadu, ko se žoga brca, so prepovedani kontakti igralcev pod pasom z izjemo pri igralcu z žogo.

Točke je možno osvojiti na različne načine, od katerih vsak prinese različno število točk: s posestjo žoge v nasprotnikovi končni coni (touchdown – 6 točk), s strelom na gol (field goal – 3 točke) in z zaustavitvijo napadalca z žogo v napadalčevi končni coni (safety – 2 točki). Strel na gol se lahko izvaja iz kateregakoli mesta v igralnem polju (običajno se brca iz razdalje do 40 jardov pred končno cono). Ekipa, ki je osvojila točke, nadaljuje igro z izvajanjem začetne brce.

Igra se prične tako, da se pred začetkom z žrebom določi stran, v katero se bo pričel napad, in ekipo, ki bo brcala oziroma sprejemala žogo.

Začetek igre se tako začne z začetno brco žoge (kickoff). Žogo se postavi v stojalo (kicking T) na črto v obrambni polovici in vsi igralci ekipe, ki izvaja začetno brco, se morajo nahajati za linijo, na kateri se le-ta izvaja. Žoga mora po brci preiti vsaj 10 jardov, preden se je lahko dotakne kdorkoli od igralcev obeh ekip. Nasprotna ekipa mora imeti vsaj šest igralcev v razdalji petnajst jardov od črte, na kateri se izvaja brca. Prejemniki (kick receivers) ulovijo žogo in se skušajo z njo čim bolj približati nasprotnikovi končni coni. Na mestu, kjer igralca z žogo nasprotniki zaustavijo, se organizira prva napadalna akcija. Posebni primeri nastopijo, če je žoga sprejeta v končni coni in igralec z žogo poklekne, ali pa je žoga preletela celo igrišče. V takem primeru se organizira prva napadalna akcija na črti 20 jardov v obrambni polovici. Če žoga pade čez stransko črto po brci, se napad organizira na višini mesta, kjer je žoga prešla črto.

Po vsaki akciji postavi sodnik žogo med sredinskimi oznakami v polju, v višini mesta kjer je bila igra prekinjena za organiziranje novih napadalnih akcij.

Napadalna ekipa ima na voljo 4 poizkuse (organizirane napade, try), da osvoji razdaljo 10ih jardov proti nasprotnikovi končni coni. Če jim to uspe, si pridobijo ponovne 4 poizkuse od mesta, kjer so bili nazadnje zaustavljeni (down). V nasprotnem primeru dobi žogo v posest nasprotna ekipa. Ponavadi se ekipa, ki ima samo še en poizkus, in mora osvojiti daljšo razdaljo, odloči za brco žoge v nasprotnikovo polje, saj si s tem pridobi globino (punt). Po takšni brci se igra nadaljuje z mesta, kjer se žoge prvi dotaknejo napadalni igralci, s posestjo nasprotne ekipe, če pa žogo ujamejo obrambni igralci pa z žogo lahko takoj napredujejo po polju. Igralcev, od katerih eden žogo brca (punter), drugi pa drži (holder), se nasprotniki ne smejo dotakniti. Ob sprejemanju brcnjene žoge, lahko nasprotnik napove t.i. fair catch. To stori tako, da preden žogo ujame, z iztegnjeno roko pomaha nad glavo. V tem primeru se ga igralci nasprotnega moštva ne smejo dotakniti, igra pa se nadaljuje z mesta, kjer je žogo ujel. V primeru, da žoge ne ujame in se ga le-ta dotakne, je žoga »živa«, igra pa se nadaljuje.

(Povzeto po: Ameriški nogomet in nekatere njegove pojavne oblike, diplomsko delo, Janez Počkaj, univ. dipl. prof športne vzgoje, Ljubljana 2003)